onsdag 21 maj 2008

Ädelt försök, men Zink får inte guld

Solen tittar fram över ett regngrått Stockholm, det glittrar till i Rolexbutikens skyltfönster och P. gör plötsligt en tvär högersväng in på okänd mark.

Zink Grill är en ny restaurang, startad av ägarna till Prinsen.Vad tycker du om konceptet?
– Mycket sympatiskt. En klassisk bistro, man kliver rakt in från gatan och andas in atmosfären av kontinenten. Gillar också allt fokus på kött. Skinkorna ligger framme vid en jättelik skärmaskin framför köket.

Man fick en grön kikärtspuré som "välkomstdrink". Hur värderar du sådan äggkoppsfingermat?
- Kallas ju för ”ammis” i krogsvängen (smakretare, amuse bouche på franska). Att ammisarna letat sig in även på de finare ställenas luncher känns lite pretentiöst tycker jag. Och risken finns att både kök och servis måste lägga kraft på dem istället för det de ska syssla med: att få fram en fräsch och god lunch på rimlig tid. Ärtgeggan i sig var dock utmärkt fräsch, med ett par bitar underbar pancetta på toppen.

Notan landade på 946 kronor, alltså rekord för våra luncher. Stiger kvaliteten med priset?
- Nej, det tycker jag inte. Däremot stiger vår alkoholkonsumtion för varje gång. Jag kan inte helt reda ut vad som är vad.

För första gången sedan DKIM startade nekade du dricks. Motivera!
- Dricks är något som ska förtjänas. I fallet Zink Grill finns hela fem skäl till varför vi kryssade extrakolumnen på notan.
1. Hela servisen var fruktansvärt stressad. Det var en smula tragiskt att sitta och titta på deras blickar: som jagade djur. De hann inte ens med ett enkelt ”smakade det bra”.
2. Det tog 30 minuter att få förrätten och lika länge att få varmrätten.
3. En bit cellofanplast från (den utmärkta) ankleverterrinens ugnsbakning fanns kvar runt min bit.
4. Trots att det fanns lediga tvåor längre in i lokalen fick vi sitta kvar vid baren.
5. Min fänkålspuré var på tok för salt.

Efter halva huvudrätten satte sig Thommy Berggren bredvid oss. Beskriv hans uppenbarelse! Tycker du att han påverkade stämningen?
- Lediga bomullsbyxor och seglarskor. Kavaj och scarf. Lätt slängig pose på stolen och en tummad Samuel Beckett-pocket vilande bredvid sig på bardisken. Genialt. Han är naturligtvis en stämningshöjare överallt, men med hela Norénhistorien fortfarande i färskt minne fick han luften att vibrera ända ut på Biblioteksgatan.

Till sist: Om Zink var en sexuell läggning?
– Hetero med dörren lätt på glänt.

... en samlagsställning?
– Missionären.

... ett sexhjälpmedel?
– Stay-ups i spets.


Utsikt över baren.


Kikärtsröra.


Ankleverterrine på toast.


Grillad gösrygg med fänkålspuré.


Grillade lammracks med stuvad spenat.

Inga kommentarer: