torsdag 16 oktober 2008

Kraschlandning på Arlanda

DKIM ska utomlands. Matmeckat Baskien hägrar – men på vägen måste lunch intagas. Arlandas terminal 2 erbjuder som enda vettiga alternativ Restaurang Etage. O svarar på frågorna.

Vad är din generella åsikt om flygplansmat?
– Inte särskilt generell utan vädigt specifik: Med få undantag fullständigt vidrig. Ett av undantagen var en New York-flight med SAS. Vi fick en utsökt bit torskrygg och till det obegränsat med helt vettiga miniflaskor med vitt.

Gratis?
– Ja, det var några månader innan 9-11.

Okej, nu åt vi faktiskt på själva flygplatsen. Du valde en ”Vilt-Wallenbergare”. Varför?
– Wallenbergare är ofta det säkraste kortet på ställen man inte känner till sen innan. Det ska jävligt mycket till för att en kock ska misslyckas med en färs som vispas ihop med stora mängder grädde och äggulor och läggs i en panna smör.

Hur var det här exemplaret?
– Undantaget som bekräftar regeln. Det här var inte en Wallenbergare utan en kompakt prao-pannbiff på något som smakade upphackad gnagare.

Undermåligt.

Och tillbehören?
– Moset var klistrigt men gick ner eftersom jag var hungrig, Det skirade smöret som utlovats i menyn uteblev. Istället anlände tallriken full av en maizena-redd mjölksås med skrämda, urkokta kantareller.

Du satt framför spegeln där hela restaurangen speglades som på Cosmonova. Vad såg du?
– Jag kunde inte ta ögonen ifrån den finska tvåbarnspappan. Hans nollställda och samiskt suicidala uppsyn var magnifik, jag letade förgäves efter Kaurismäkis filmteam i kulisserna.

Vad åt han?
– Du menar: Vad åt han inte? Hamburgertallriken med pommes och coleslaw svalnade sakta medan barnen förgäves försökte få kontakt, men bara pratade ut i luften.

Har du varit på någon av Kaurismäkis barer i Helsingfors?
– Nej, äger han sådana?

Självklart. Två av de bästa ställena i staden: Bar moscow, som är med i många filmer och biljardhalen Bar 9 strax intill.
– Kanske ska nästa DKIM-resa leda dit!?

Tänk dig nu att Etage var ett resmål…
… vilket vore det?
– Ystad.
… vem vill du ha med dig dit?
– Vem som helst som kan ta mig därifrån.
… vad skulle ni göra under er korta tid där?
– Ha ett intensivt samlag på fastande mage.

Inga kommentarer: